Upoznajte jug Španije – Andaluziju

Upoznajte jug Španije – Andaluziju

Andaluzija je najjužnija autonomna zajednica Španije. Ova oblast savršena je destinacija za sve one koji su ljubitelji istraživanja istorije i kulture jedne zemlje, vole duge šetnje i uživanje u očaravajućim predelima ili preferiraju potpuni odmor na peščanoj plaži.

Jug Španije može se pohvaliti fascinantnom i bogatom istorijom, brojnim autentičnim gradovima i selima, prelepom prirodom, jedinstvenom hranom i muzikom i burnim festivalskim proslavama. Ukoliko razmišljate da li treba da posetite ovu regiju, za vas smo sastavili spisak koji će vas motivisati da Andaluzija  svakako bude destinacija koju ćete uvrstiti na vašu listu želja.

1. Andaluzija je suština Španije

Uprkos ubrzanoj modernizaciji ostalih regija, Andaluzija je uspela da sačuva svoj tradicionalni i autentični izgled i romantičnu atmosferu. Oni koji su je posetili opisaće je kao samu srž, neiskvarenu i nebrušenu suštinu Španije.
Sevilja – andaluzijska prestonica, pružiće vam sve ono što zamišljate kada maštate o Španiji. Vatrenu haljinu, cvet u kosi i bogate uvojke plesačice flamenka, dok se slobodno kreće u ritmu muzike. Odvažnog toreadora, koji crvenim plaštom izaziva razjarenog bika u prepunoj koridi. U ovom gradu doživećete upravo to. Sevilju odlikuju i osmesi, vedar duh meštana, gitare, slatka vina, sijeste i fijeste i slavljenje svakog dana života.

andaluzija, španija, grad, odmor, destinacija
Prestonica Andaluzije, Sevilja

2. Upoznajte njenu bogatu istoriju

Ne treba puno trošiti reči da bi se opisala bogata istorija i značajno kulturološko nasleđe regije u kojoj su se susrele dve velike religije – Hrišćanstvo i Islam. Gradovi južne Španije prosto odišu ovim uticajima i kao rezultat nude očaravajuća i nesvakidašnja zdanja, od kojih su mnogi na listi Uneska. Najatraktivnije od njih nastale su upravo pod uticajem arapske vlasti. Veoma popularna Alhambra, tvrđava koja se nalazi na uzvišenju u Granadi, sagrađena je sredinom 13. veka i dan danas poseduje netaknutu lepotu. Odlikuju je neobični dizajn, pažljivo rađeni mozaici i ručno klesane kedrove ploče. Ukoliko posetite ovu tvrđavu imaćete prilike da uživate u nesvakidašnjem vidiku koji oduzima dah.

andaluzija, jug španije, granada, istorija, putovanje, odmor
Tvrdjava Alhambra, Španija

3. Posetite rodna mesta slavnih umetnika

Zasigurno, biće vam interesantno da na jugu Španije posetite i grad u kome su se rodila dva velika umetnika: Pablo Picaso i Antonio Banderas. U Malagi, lučkom gradu, možete uživati u dugim šetnjama kroz ulice bogate zelenilom i cvećem, ali i provesti vreme u šopingu. Malagu odlikuju prelepi pejzaži, atraktivne plaže, stare kućice i mnoštvo restorana i kafića. Uprkos tome što je Pablo Pikaso u ovom gradu živeo kratko, u njegovu čast izgrađen je muzej koji slavi velika dela ovog umetnika.

4. Isprobajte fantastičnu hranu

čorba, hladna supa, povrće, andaluzija, španija,
Gaspaćo

Iako se u pripremi andaluzijskih jela koriste prilično jednostavni sastojci, ova regija može se pohvaliti izuzetno ukusnom hranom. Tipični jelovnik obično podrazumeva obrok sa morskim plodovima, a najčešće se priprema riba pržena na maslinovom ulju ili pečena na vatri. Klasiku andaluzijske kuhinje predstavlja gaspaćo – hladna čorba pripremljena od sirovog usitnjenog povrća. Od pića najčešće se konzumira šeri, izrađen od grožđa gajenog u ovoj regiji. Šeri je napitak poznat celom svetu, a u njemu je rado uživao i sam pisac Vilijam Šekspir.

5. Obiđite neodoljive plaže

Osim prelepih gradova, bogate istorije i tapas barova, jug Španije može da ponudi i miran odmor na obali dugačkoj 800km. Nestvarne plaže Andaluzije mogu se pohvaliti belim peskom i kristalno čistim tirkiznim morem. Većini plaža dodeljena je Plava zastavica, koja garantuje kvalitet morske vode i čistoću plaže. Ipak, ukoliko niste ljubitelj izležavanja i pasivnog odmora, na plažama Andaluzije vreme možete provoditi i u praktikovanju različitih vodenih sportova. A za one najveće avanturiste koji u istraživanje plaža na jugu Španije krenu kolima, rezervisano je neobično iskustvo koje će biti nagrađeno uživanjem u neobično lepim predelima.

andaluzija, španija, plaže, more, odmor, malaga
Jedna od mnogobrojnih plaža

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *