Hrana za stomak i dušu dolazi iz Bolivije

Hrana za stomak i dušu dolazi iz Bolivije

Kao i u većini latinoameričkih zemalja, tako i u Boliviji – kuhinja predstavlja mešavinu španskih jela sa tradicionalnim ukusima tog podneblja.

Da biste uživali u jedinstvenim i privlačnim ukusima Bolivije, morate se odreći nekih opštih shvatanja i predrasuda o hrani, posebno o pripremi i serviranju. Ovde je hrana važan deo tradicionalnog i kulturnog nasleđa, i veoma ukusna. Kuhinja je raznovrsna – glavni sastojci su meso, krompir, kukuruz, pasulj i kinoa. Takođe, u spremanju se koriste i druge namirnice, voće i povrće koje uspeva u tim krajevima.

Bolivijska kuhinja nije naročito popularna i rasprostranjena van granica te zemlje, zato iskoristite priliku i probajte ono što je na menijima lokalnih restorana i ono što nude ulični prodavci hrane.

Jela se razlkuju od mesta do mesta, u zavisnosti od navika lokalnog stanovništva i dostupnosti pojedinih sastojaka. U zapadnoj Boliviji u Altiplanu, zbog visoke nadmorkse visine i hladnije klime, uobičajeni su jači začini, dok se na nižem području Bolivije u regionima blizu Amazonije, u kuhinji više koriste plodovi karakteristični za taj kraj: voće, povrće i riba.

Boravite li u hotelima, češće će vam poslužiti nešto od evropskih, posebno španskih jela, zato su bolji izbor mali lokalni restorani gde je ponuda domaćih jela značajno šira. Restorani nisu skupi, čisti su i osoblje će vas ljubazno uslužiti.

Bolivijska kuhinja i njena nacionalna jela:

• Supa od kinoe

Nalik je kuvanom spanaću, bogata je proteinima i tradicionalno se sprema na način kako su je kuvale Inke. Kinoa inače ima visok sadržaj proteina, esencijalnih aminokiselina, a vrlo malo glutena. To je čini veoma poželjnom i popularnom namirnicom.

• Amazonski som

Izgleda fantastično, a kad ga probate, oduševićete se i zapitati da li je to uopšte riblje meso.

• Punjeni krompir (u jelovnicima „Papas Rellenas“)

Jelo koje je popularno u Južnoj Americi, potiče iz Perua, ali je usvojeno i prilagođeno i u Boliviji. U pitanju su loptice pire krompira kojie su punjene kuvanim jajima i sirom. Obložene su dobro začinjenim brašnom i pohovane. Ovo jelo možete probati u restoranima, ali i kod prodavaca hrane na ulici.

• „Salteñas“

Najčešće se ovo jelo jede za užinu, ali neretko i za doručak ili večeru. Peče se tanka kora, poput tortilje, a obično se unutra puni mesom, povrćem, jajima, maslinama i blago začinjenim sosom.

• „Pique a lo macho“

Ako poručite ovo jelo, znajte da vas čeka kaloričan i obiman obrok. Pik i mačo sastoji se od komada goveđeg mesa, kobasice, luka, začinjene paprike, kuvanih jaja i pomfrita. Ova „planina“ hrane na tanjiru, tradicionalno se sprema sa dosta začina i preliva, od kojih se najčešće koriste senf, majonez i kečap.

• “Buñuelos”

Bunjelosi su popularna zakuska širom Bolivije. Slatki ili slani, često su punjeni sirom. Nalik su našim piroškama. Iako bunjelose možete jesti u bilo koje doba godine, bolivijska tradicija je da se jedu za božićno jutro, preliveni sirupom i vrućom čokoladom.

Ako želite nešto da popijete, birajte sokove od ceđenog voća, koji su odlični za osvežavanje. Za desert obavezno probajte širom sveta popularne bolivijske čokolade „Para Ti“, koje su bogate kakaom i proizvode se u više od 20 različitih ukusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *