Od najskupljeg do najjeftinijeg grada u Evropi

Od najskupljeg do najjeftinijeg grada u Evropi

Cene su veoma raznolike kako idete od grada do grada po Evropi. Stoga Vam predstavljamo gradove u tom smislu, da bi adekvatno planirali putovanje.

Najpre treba da imate predstavu o tome šta planirate da radite na destinaciji. Da li će to biti čisto kulturna avantura, gde ćete obilaziti muzeje i galerije?! Ili želite da ispitate noćni život grada?! Ili možda obe varijante istovremeno?! Na osnovu ovoga, možete pripremiti neophodan džeparac i bezbrižno krenuti u avanturu, zvanu obilazak evropskog grada.
Planiranje džeparca za put će Vam ići lakše uz sajt numbeo.com. Na njemu ćete pronaći cene po restoranima i kafićima, cene javnog prevoza i taksija, cene životnih namirnica, i svakako cene smeštaja, interneta, struje i vode. Veoma koristan sajt.

♣ Pariz

Veoma skup grad, naročito ako posmatramo kafiće i restorane. Čaša točenog vina je 5€, a pivo je 6€. Treba imati u vidu da se mesto na kojem pijete piće računa u cenu, tj. nije svejedno gde ćete sesti. Krenućemo od najjeftinijeg mesta: šank, unutar kafane, bašta, za stolom na ulici. Restorani su prilično povoljni. Svaki restoran ima dnevni meni, koji se može naći i za 13€. Prevoz je 1,8€, a taksi za 5km je 12€. Što se smeštaja tiče, može da bude jeftin, s tim što treba biti oprezan jer kategorija ne predstavlja stvaran kvalitet.

pariz, francuska, evropa, gradovi, cene, najskuplji, najjeftiniji
Kažu da vredi svaki dinar videti ga! Pariz.

♠ Minhen

Ulazak u ovdašnje znamenitosti je besplatan, te je Minhen jedan od jeftinijih gradova Evrope. Npr. ulaz u Marijenplac i Engleski vrt je besplatan, a uz to bavarsko pivo je veoma povoljno. S druge strane, ugostiteljski objekti su skuplji. Jeftino ćete ručati za 12€, ili malo skuplje ručak za dvoje bi bio 50€. Prevoz je skup: vožnja je 2,7€, a taksi je otprilike kao u Parizu 5km 12€. Što se smeštaja tiče, trebaće Vam 50€ u hotelu sa tri zvezdice.

♦ Rim

Neočekivano jeftin grad. Kao i sa Parizom i Rim ima kategorizaciju smeštaja koja nije u skladu sa kvalitetom, te treba biti obazriv. Čak se za 30€ može rezervisati hotel sa tri zvezdice. Restorani su skuplja kategorija u Rimu. Najjeftiniji obrok je 15€, a ručak za dvoje iznosi 50€. Sok je 1,7€, pivo 4€, espreso je evro. Taksi je za 11km 5€, a gradski prevoz 1,5€.

rim, italija, evropa, gradovi, cene, najjeftiniji, najskuplji
Za malo novca možete videti atrakcije Rima

♥ Barselona

Veoma popularan, a prilično povoljan grad. Kafići su veoma pristupačni, sokovi i kafe su po 1,7€, a pivo 2,5€. Ručak se može naći za 11€. Taksi za 5km bi bio 8€,a gradski prevoz je 2,2€. Smeštaj je malo skuplji – hotel sa tri zvezdice iznosi 60€.

♣ Berlin

Prestonica, a vrlo pristupačna. Jeftin obrok je 8€, a ručak za dvoje iznosi 40€. Kafa košta 2,5€, a sok je i jeftiniji, dok je pivo 3€. Prevoz u Berlinu je skuplji. Karta za gradski prevoz je 2,7€, te preporučujemo sedmičnu kartu, koja se itekako isplati. 5km vožnje taksijem košta 14€.

♠ Lisabon

Za ovu prestonicu kažemo da je najjeftinija na zapadu. Spomenućemo i Porto jer ima povoljne cene za one sa plićim džepom. Obrok iznosi čak i 7€, a ručak za dvoje je 30€. Cene po kafićima su 1,3€ za kapućino, a za pivo 1,5€. Prevoz je viših cena. Cena karte za gradski prevoz je 1,5€, a 5km vožnje taksijem će Vas izneti 6€. Hotel sa tri zvezdice košta 45€.

Lisabon, portugal, evropa, gradovi, cene, najjeftiniji, najskuplji
Vožnja tramvajem je nešto što se ne propušta u Lisabonu

♦ Istanbul

S obzirom da se nalazi na dva kontinenta, Istanbul je prilično veliki, cene su vrlo raznolike. Da Vam pomognemo, azijska strana je jeftinija. Obrok je 5€, a u skupljem restoranu je 20€. Kapućino je 2€, s tim što se preporučuje domaća turska kafa mnogo jeftinija plus je autentična. Pivo je 3€, sok je ispod evra. Prevoz je povoljan. Gradska karta je 70 centi, a za 4€ vozićete se 5km taksijem. Za 20€, naći ćete smeštaj sa tri zvezdice.

♥ Prag

Iako su cene u porastu, Prag važi za izuzetno pristupačan evropski grad. Napomenuli bismo da ima dosta zamki, te da pazarite tamo gde pazari i lokalno stanovništvo. Obrok u jeftinom restoranu je 5€. A znamenito pivo, pola litre je 1,3€. Sok je evro, a kapućino 1,7€. Vožnja taksijem – 5km je 6€, a gradski prevoz iznosi 90 centi.

Prag, češka, evropa, prestonica,
Jedan od najjeftinijih u Evropi. Prag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *