Destinacije pod opsadom turista

Destinacije pod opsadom turista

Nabrojaćemo Vam destinacije, koje treba da izbegavate u 2018/2019 i koje ne mogu da se izbore sa prekomernim brojem turista.

Hrvatska – Dubrovnik

UNESCO opominje gradske vlasti, da će Dubrovnik biti skinut sa njegove liste, jer su sve gradske lepote ugrožene zbog prevelikog broja turista. Mega turizam je zastupljen u Dubrovniku, kome doprinose svakodnevno brojni kruzeri. Opomenute, vlasti su smanjile broj turista koji sme ući u Stari grad – 4.000 dnevno. 2016. godine, zabeleženo je 10.000 posetilaca. Previše posetilaca parališe grad. Veliki deo je od kruzera, oni se zadrže jako malo i ne ostave mnogo novca.

Ako je Dubrovnik na Vašoj mapi putovanja, izbegnite letnju sezonu. Takođe, eskivirajte ugostiteljske objekte u Stradunu. Cavtat u Hrvatskoj takođe ima Stari grad, a i lepe plaže, koje su bez gužve.

Škotska – Isle of Skye

Jedna od najpoznatijih destinacija ovih prostora, primala je 2017. godine po hiljade turista na svoje uske puteve. Infrastruktura je narušena. Čuveni Fairy Pools, je mesto za gledanje zalaska sunca, i kamene figure kao ljudi. Ove lepote vrlo često su preplavljene posetiocima sa kamerama. Lokalci su veoma kivni, jer ovde zbog takve gužve vlada buka, urinira se svuda…

Ukoliko želite da posetite ovo mesto, treba da zaobiđete sezonu leta. Tada je najveća gužva. Ako baš samo u leto možete da putujete, možete obići isto interesantna samo manja ostrva Eigg, Muck i Rum.

Španija – Barselona

barselona, španija, turisti, gužve
Stanovnici Barselone pred pucanjem zbog prevelikog broja turista…

Čak 34 miliona turista poseti godišnje katalonsku prestonicu. Od 2012. godine, porast broja turista skočio je 25%. Gužva ide do te mere da otežava normalnu svakodnevicu lokalaca. Cene nekretnina su skočile, te se stanovnici iseljavaju, i lokalni poslovi gase. Lokalci su sve više besni, i grafiti na ovu temu su svuda po centru grada. Čak se organizuju i protesti protiv masovnog turizma. Prošle godine, besni lokalci su upali na plažu Barselonetu, izjašnjavajući se protiv neprikladnog ponašanja turista, koji pijani spavaju na plaži. Jedna od mera, protiv masovnog turizma, je i ograničeni smeštaj u gradu, koji je propisala gradska vlast.

Ako želite da obiđete ovu destinaciju, posetite neke njene manje popularne znamenitosti, svakako ih ima. Valensija je takođe atraktivna, naročito njena gastronomija i kultura.

Italija – Venecija

venecija, italija, turisti, turizam
Veliki broj turista ostavlja i veliki broj otpada

Očekuje se da će ove godine Veneciju posetiti 35 miliona turista. Ovaj grad je skoro ubijen. Prošle godine broj stanovnika se sveo na 55.000. Bez obzira na visoke cene hrane i pića u okolini, glavne atrakcije su preposećene: Trg Svetog Marka, most Rialto, Veliki kanal… I ovde su kruzeri problem. Duže vreme gradske vlasti pokušavaju da zabrane kruzerima pristajanje. Druge mere su: brčkanje nogu u nekom kanalu, konzumacija hrane i pića… sve ovo se novčano kažnjava. Policija usmerava kretanje posetilaca.

Ako pak silno želite da posetite Veneciju, poslušajte neke od saveta: posetite ugostiteljske objekte koje obilaze lokalci, ostavite kući selfi štap, a kanale možete obići i u Francuskoj (Anesi). Simpatičan je, ima jezero i upečatljivu arhitekturu.

Grčka – Santorini

santorini, grčka, turista, turizam, gužva
Zalazak sunca zbog gužve je daleko od romantičnog

Mesto najlepšeg zalaska sunca. Toliko posetilaca želi da prisustvuje ovom čarobnom zalasku, da su počeli da ugrožavaju ovo mesto. Prošle godine je zabeleženo 2 miliona turista, a skoro pola je sa kruzera. Ostrvska infrastruktura je čak nerazvijena i za 8.000 turista dnevno, na koliko je ograničen broj na ostrvu.

Obilazite li Santorini, preporučuje Vam se privatan smeštaj. Izbegnite vožnju na magarcima. Patmos i Naksos su fenomenalne alternative. Super restorani i plaže.

Butan

Ni politika “visoka cena – mali uticaj” nije pomogla. Lokalno stanovništvo brine da će turizam oštetiti ekologiju Butana, i dovesti do situacije da nastane velika zavisnost za novcem od posetilaca.

Planirate li put u ovo himalajsko carstvo, budite oprezni sa smećem i vodite računa o budističkoj tradiciji. Možete obići kao alternativu, indijsku državu, Arunačal Pradeš. Ovde ima dosta planinskih pejzaža, očuvanih budističkih manastira…

Indija – Tadž Mahal

8 miliona posetilaca, zabeleženo je ovde svake godine, a polovina su stranci. Zahvaljujući ovom broju, reke ljudi streme ka svetski poznatom mauzoleju, koji je u veoma lošem stanju. Divno beli mermer, sada je smeđ, žut i zelen zbog svakakvih zagađenja i prljavštine. Obližnja reka Jamuna je veoma zagađena i širi neprijatne mirise. Plan lokalne vlasti je da smanji broj domaćih posetilaca, a strani turisti će nesmetano posećivati Tadž Mahal.

Preporuka za one koji ipak žele da otputuju ovde, je da porane. Mauzolej se otvara u 6h ujutru. Još jedan interesantan mauzolej je i mauzolej cara Humajuna, mogulskog cara, koji se isto nalazi na UNESCO listi, a ima mnogo više mira.

Antarktik

Unikatno mesto, pod budnim je okom i nadzorom naučnika. A broj turista raste, koji dolaze brodovima, namenjenim za ekspedicione plovidbe. Oni, zbog striktnih pravila o broju turista, primaju 500 putnika, koji smeju da se iskrcaju na obalu.

Ukoliko ste spremni za ovu avanturu, obavezno to učinite sa ekspedicijom koju vode naučnici.

Italija – Ćinkve Tere

Pet seoceta, 2015. godine, posetilo je 2,5 miliona turista. Ovo mesto je često zakrčeno brojnim turistima, naročito onima sa kruzera. Oni su dosta omraženi, i ne ostaje nikakva ekonomska dobit od njih. Čak je nastala i erozija zemljišta i česti odroni, zbog velikog broja posetilaca.

Ako baš morate da okačite svoj selfi u Ćinkve Tere na instagram, dođite u vansezoni, i ostavite novac u lokalnim ugostiteljskim objektima. Alternativa za Ćinkve Tere je simpatični grad Portovenere.

Ekvador – ostrva Galapagos

ekvador, galapagos, gužva, turista
Strogo poštujte pravila Nacionalnog parka

Ovde je situacija specifična, jer su ostrva zaštićeno područje. Balans između turizma i ekologije teško je ovde postići. Turistima je poseta ograničena na striktno određena mesta sa vodičem. Uprkos tome, počele su da se osećaju posledice turizma. Na snagu su nastupila nova pravila. Turistima će se prilikom dolaska, tražiti na uvid povratna avio karta, specijalna kartica za kontrolu tranzita i hotelski vaučer.

Savet za one koji putuju na ova ostrva, strogo se pridržavajte pravila Nacionalnog parka, kojih ima 14. Možete obići i peruanska ostrva Islas Ballestas. Ovde su karakteristične retke ptice, foke i morske lavovi.

Peru – Maču Pikču

2016. godine, Maču Pikču je na dnevnom nivou obilzilo duplo više od savetovanog broja posetilaca od UNESCO-a. Od 2014. godine, uvedene su mere da turisti mogu doći samo sa vodičem, a zatim kasnije, uveli su i termine za posete.

Ako želite da svakako odete tamo, uradite to između oktobra i aprila. Alternativa je kolumbijski izgubljeni grad Ciudad Perdida.

Mont Everest, nepalska strana

Lokalci – šerpasi apeluju na turiste, zbog višestrane štete. Najviše đubre, koje u ogromnim količinama ostavljaju za sobom.

Odlazak na Mont Everest je dosta skup, a iskustvo je obavezno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *