Ronda – grad kao iz Tolkinovih priča

Ronda – grad kao iz Tolkinovih priča

Ronda je grad koji se nalazi u pokrajini Malaga u Španiji. Kao i sva španska mesta, i ovo vas poziva i mami svojim prelepim reljefima i nasmejanim domaćinima.

Ronda važi za jedan od najlepših gradova Andaluzije. To nikako nije lako postići s obzirom na istoriju i izgled ostalih andaluzijskih gradova. Mali grad koji je sasvim veliki među turističkim destinacijama.

pogled, ronda, španija, andaluzija
Panorama

Beli gradić u brdima, u pozadini Costa de Sol, ima mnogo toga da zahvali reci koja kroz njega teče, kao i spektakularnoj klisuri. Pomalo podseća na vilenjačke gradove iz Tolkinovih priča.
Izgrađena na takvoj poziciji, Ronda sa svojih 36 hiljada stanovnika česta je meta za turiste.

andaluzija, španija, ronda, grad
Plaza de toros arena

Ne samo zbog toga što se u ovom gradu nalazi druga najveća po redu arena za borbu sa bikovima u celoj Španiji. Pored arene “El Mercadillo” koju obavezno morate posetiti,  još dve stvari se nalaze u top tri koje turisti nezaobilazno obilaze.

1. Stari grad – La Ciudad

Cela Ronda je divan gradić sa mnogo kafića, restorana, prodavnica i nasmejanih domaćina. Šarma ne nedostaje ni gradu ni ljudima koji u njemu žive, to sasvim sigurno. Posebno ako se udaljite od glavne ulice, možete da doživite Rondu bez turista i njihovog uticaja u život u ovom mestu. Šetajući po gradu, doći ćete do palate Palacio del Marques de Salvatierra i dalje nizbrdo do manjeg mosta, Puente Vijeho. Odatle ćete imati odličan pogled na veliki most, iz drugog ugla.

2. Puento Nuevo –

na srpskom Novi most. Najvažnija tačka za posetioce ovog mesta. Most povezuje stari grad Ronde sa modernijim delom grada i sa pravom je najvažnija atrakcija ovog mesta. Most preko klisure, očarava na prvi pogled. Retko ćete videti majstorsko delo izgrađeno i smešteno u takvu prirodnu okolinu. Na krajevima mosta izgrađene su kuće koje gledaju direktno u duboku klisuru, tačno da se naježite pri pogledu na njih. Ne možemo da odlučimo da li je bolji pogled sa mosta ili pogled na most koji se sa nekoliko tački u gradu odlično može sagledati i fotografisati.

ronda, andaluzija, španija, grad
Novi most – najzanimljivija tačka za posetioce

2.1 El Tajo –

je klisura koja direktno ispod mosta, na dubini od 12 metara deli grad na dva dela. Neki ga nazivaju i Velikim kanjonom Španije. Most i klisura mogli bi bez problema da se ubace kao neka scena iz Gospodara prstenova ili Igre prestola.

3. Plaza de Toros de Ronda –

gore pomenuta, druga po veličini arena za borbu sa bikovima u Španiji. Izgrađena 1783. godine jedna je od najstarijih i najlepših arena ove države. Kapacitet arene je šest hiljada mesta. Iako je broj borbi sa bikovima drastično opao u poslednje vreme, ovde se još održavaju borbe koje privlače mnoge. Obilazak arene se naplaćuje ali i vredi svakog centa, moguće je posetiti arenu i van održavanja borbi ukoliko niste baš za gledanje takvog sporta. Kompletna arena je izgrađena od prepoznatljivog žutog peska i mnogo je ugodno za oči. Pored obilaska arene nudi vam se i obilazak muzeja bikova i borbe sa bikovima.

Ronda je gradić koji je uspeo da ugura sve u svoju bajkovitu poziciju, parkove, šoping bulevare, muzeje, neobično lepe crkve i još mnogo toga. Mali grad, a nudi vam mnogo više nego neki velegrad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *