Samo za fanove Game of thrones-a!

Samo za fanove Game of thrones-a!

Pored zapanjujućih kostima i složenih zapleta, serija “Igra prestola” kada se završi, inspiriše da obiđete predele iz serije.

Bolje ćete, u stvari, doživeti sledeću sezonu. Obiđite Dubrovnik u Hrvatskoj, i shvatićete gde je većina scena snimljena. Severna Irska, Španija, Maroko su takođe “eksploatisane” za pozadinske kadrove ove hit serije.
Suštinske scene serije “Igra prestola” su u Dubrovniku.

hrvatska, igra prestola, serija,
Dubrovnik, grad – scena

Treba pomenuti da je Dubrovnik veliki turistički centar. U njemu je bio set za Kraljevu luku (isprva je to bilo na Malti). Takođe je služio i za snimanje u slobodnim gradovima Braavos i Pentos. Dubrovnik ima dosta prednosti za filmske scene. Staro srednjevekovno gradsko jezgro sa uskim ulicama kroz koje duva vetar, starim zidinama, i nekoliko utvrđenja je savršeno za snimanje serije.

Obala Jadranskog mora je kao stvorena za seriju “Igra prestola”. Ona je takođe poznata i kao letovalište za lokalce. Takođe lokacija kao što je vila Šeherezada, istočnjačko-evropski rizort. Hrvatska je veoma ponosna na svoju ulogu u hit seriji. Ministar kulture je obilazio setove.

Ostale važne lokacije, turistički atraktivne su u Severnoj Irskoj, naročito oko Belfasta. Znači, oko grada, spoljašnje lokacije su korišćene za Sever, Riverland, i Kraunlend.
Jedan od najpoznatijih kraljevskih puteva, je put sa dva reda drveća, koja daju elegantan i zlosutan izgled. Ova staza je korišćena za seriju da predstavlja kraljevski put izvan Kraljevske luke, sa Arja-om (sezona 2) i Brienom (sezona 4).

Igra prestola, serija, game of thrones, lokacije
Kraljev put u Severnoj Irskoj

Od pete sezone, nova država je postala glavni deo snimanja serije, i to sigurno vredi videti kao turista. Španija! U petoj sezoni korišćena da bude Dorne, ali su počeli da je koriste i za glavne setove. Vodene bašte Dorna, gde se mnogi zapleti u kraljevstvu odigravaju, snimljeno je u Alkazaru u Sevilji. On je sam po sebi turistička atrakcija. Još neke bitne scene su snimljene u Španiji: šesta sezona Kula radosti (Dorne), je takođe zamak Zafra u Španiji. Dok su mesta za borbe bikova izvan Osune postale lokacija za bitke u jami Daznaka u sezoni 5. Glavna scena bitke u sezoni 7 je takođe snimljena u Španiji.

malta, serija, game of thrones, igra prestola, lokacije
I Malta je “pozajmila” svoje ulice

Još neke zemlje se mogu pohvaliti kao mesta snimanja serije, ali nisu baš turistički popularne. Island je korišćen za Sever i naročito u scenama iza zida u sezoni 2. Svakako, nije previše uzbudljivo šetati duž golog lednika. Slaverov zaliv je primarno snimljen u Maroku u sezoni 3, ali je posle set prebačen u Hrvatsku.
Ako ste u Evropi, ili razmišljate da je posetite, poseta lokacijama serije “Igra prestola” može Vam oduzeti od odmora u pravom smislu te reči. Ali mnogo tih lokacija, odnosno zemalja, raspolaže sa fascinantnim regijama, koje imaju impresivnu istoriju koja je divna dopuna evropskoj turi. I to vredi dalje istraživati…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *