Crna? Slatka? Nes? Ili kratka? Kafa je kafa…

Crna? Slatka? Nes? Ili kratka? Kafa je kafa…

Njeno veličanstvo “kafa”…

Kafa kao napitak se pije svuda u svetu. Mi Vam predstavljamo one najpoznatije…

via GIPHY

Espresso Romano iz Italije.

Verovatno ona najpopularnija širom sveta jeste tradicionalni espresso pripremljen na pari pod pritiskom. U Italiji se najčešće služi vruć, sa dodatkom kriške limuna sa kojom se meša.

Touba Kafa iz Senegala

Ova vrsta kafe je više energetski napitak nego bilo šta drugo. Prilikom pripreme koriste se jaka crna kafa, karanfilić i afrički djar začin. Specifična je po tome što se u nju dodaje gvinejski biber iz Obale Slonovače.

kafa, napitak, ukus, crna, zrna
Sa začinima…

Indijska filter kafa

U Indiji se služi u metalnim šoljama, a priprema se mešanjem prokuvanog mleka i fino mlevene kafe u indijskom filteru.

napitak, uživanje, zrna kafe, crna kafa, ukus
Filter kafa

Cafe au Lait iz Francuske

Naravno, Francuzi svoju kafu kombinuju sa različitim vrstama francuskog peciva, i rado ih u nju umaču. Cafe au Lait zapravo je produženi espresso sa mlekom, serviran u velikoj šoljici.

Cafe Cubano

Slično kafi iz Italije. Kubanska se priprema kao mali espresso u koji je dodato dosta šećera tokom kuvanja. Kubanci je pripremaju više puta u toku dana, a bez nje ne mogu započeti jutro.

Cafe Bombon iz Španije

Baš kao što joj sam naziv kaže, ova kafa je u obliku slatkog napitka. Dobija se tako što se espresso pomeša sa slatkim kondenzovanim mlekom.

Yuenyeung iz Hong Konga

Ova specifična mešavina kafe i čaja dobija se kombinacijom jake crne kafe sa čajem i kondenzovanim mlekom. Prvenstveno se služila u kafićima i kod prodavaca hrane na otvorenom, a u Maleziji je znaju pod imenom Kopi Cham.

Turska kafa

Najpopularnija, i na našim prostorima priprema se od prženih, te samlevenih zrna crne kafe. Ona se kuvaju u vreloj vodi, u metalnim džezvama, a tokom procesa kuvanja dodaje im se i šećer. Ova vrsta kafe se ne filtrira i ne obrađuje poput drugih.

kafa, espresso, crna, ukus, zrna
Čime Vi započinjete dan?!

Melange iz Austrije

Popularna bečka tradicionalno se služi u bečkim kafanama. Podrazumeva dupli espresso sa većom količinom šlaga. Ovaj napitak dosta podseća na kapućino, a često se posipa cimetom ili kakaom.

Pharisaer iz Nemačke

U Nemačkoj je otkriven specijalni način za pripremu kafe, koji bi bio pogodan na porodičnim okupljanjima, jer prikriva miris alkohola. Pharisaer kao osnovu sadrži rum, koji je zamaskiran kafom , šećerom i šlagom.

Ca Phe Đa iz Vijetnama

Osnovu ovog veoma slatkog napitka čine tamno pržena kafa, kondenzovano mleko i led. Zatim sledi filtracija kroz francuski kapajući filter, nakon čega se dobija izuzetno jaka kafa, koga se gotovo može nazvati dezertom. Servira se uvek hladna, a lokalci vole i njen tradicionalni način pripreme sa dodatkom sirovog žumanceta.

Grčki frappe

Ono što je kod nas poznato kao hladan nes, u Grčkoj se naziva frappe. Omiljeno je piće Grka, i najčešće se ispija pored mora tokom leta. Priprema se od instant kafe sa mlekom, a dodaju joj se i pozamašne količine leda.

Irska kafa

Kako su Irci poznati po svom irskom viskiju, ne teba da vas čudi što ga oni dodaju i u kafu. Zapravo, to i nije kafa, već specifičan koktel pripremljen od vruće filter kafe, irskog viskija, šećera i šlaga. U ovom koktelu oni najčešće uživaju uveče, nakon obimne večere.

ukus, tradicija, šlag, viski
Irska kafa, kao dezert

Marokanska kafa sa začinima

Marokanci tradicionalno ovaj napitak pripremaju od crne kafe u koju dodaju različite vrste začina. Specifičan ukus i jedinstveni miris potiču od mlevene mešavine kardamona, cimeta, bibera, susama, muskatnog oraha i karanfilića. Ipak, ovakvu kafu često smatraju prezačinjenom ljudi sa naših prostora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *