Letovanje na Majorci

Letovanje na Majorci

Malo ostrvo puno mogućnosti – tako nekako bismo opisali špansku Majorku.

via GIPHY

Nemci ovo ostrvu nazivaju svojim ostrvom, jer je među stanovnicima Nemačke ono u vrhu destinacija za godišnji odmor. Istina je da mnogi Nemci tamo otvaraju lokale i kupuju nekretnine ali trenutna svetska situacija doprinela je da turisti iz celog sveta masovno biraju Majorku za svoju letnju destinaciju. Kreveti su prebukirani već u februaru mesecu, s toga, ko god želi da letuje na Majorci mora na vreme da poseti turističku agenciju.

majorka, spanija, ostrvo, letovanje, odmor, eurotrip
Katedrala, Majorka

Majorka je ostrvo u Sredozemnom moru, pripada balenaskim ostrvima kojima pripada i Ibica i Menorka. Palma de Majorka je glavni grad ovog ostrva. Nezaobilazna za posetu je svakako katedrala izgrađena u gotskom stilu. Impozantna građevina koja se stolećima gradila. Impozantna građevina, kako spolja tako i iz unutra, može u svako doba da se obiđe. U Katedrali se dva puta godišnje dešavaju dva fenomena koja zavise od sunčevih zraka. Zimi se u katedrali sunce tako probija kroz prozore da pravi predivnu igru svetla. Fenomen je nazvan “El milago de la luz”. U unutrašnjosti crkve se kroz najveći prozor sunce sa svetlošću tako poigrava da izgleda kao da se stvara 3D ornament pred vama. Ova pojava dešava se 11. novembra i 2. februara svake godine. Ko van sezone letuje na Majorci, nagrađen je prirodnim spektaklom. Drugi fenomen dešava se na zimskoj kratkodnevnici, 21. na 22. decembar se sunčevi zraci kroz prozor “rozetu” padaju direktno da suprotnu stranu crkve i ruža na prozoru sija jače i intenzivnije nego ikada.

Kad ste već u glavnom gradu, posetite i zamak Belver i nezaobilazni Ballerman, da vidite kako se organizuju zurke na Majorci.

majorka, spanija, letovanje, odmor, eurotrip
View, Mallorca

Na ovom baleanskom ostvru nalazi se i najbolji vodeni park u Evropi. Akva siti je više od akvarijuma. Ovde možete kao porodica ceo dan da ispunite uživanjem. Pored fascinantnih morskih životinja koje možete da doživite iz blizine, možete da uživate i u mini zoo vrtu, farmama, muzejima, kao i bazenima sa mini talasa ili vratolomnim toboganima.

Rent a car je odlična varijanta za obilazak malih gradova i sela na Majorci. Ukoliko želite da imate aktivan odmor, možete obići ove gradove i uživati u specijalitetima. Na Majorci nikako ne trebate propustiti priliku da uživate u majorkanskoj kuhinji i njihovim vinima. Dan možete provesti u ribarskim mestima, poput San Sebastijana i okušati se u pecanju morske ribe koju kasnije možete, uz pomoć domicilnog stavnovništva da spremite na španski način.

Plaža Es Trenc jedna je od najlepših na Majorci i šire. Najduža prirodna plaža na ostrvu imam mesta za sve turiste i nezaobilazno mesto ukoliko ste prvi put na Majorci. Sa svojim belim peskom i kristalno čistim morem, plaža Es Trenc može da se meri sa karpiskim plažama. Dok je preko dana plaža idealna za porodice, preko noći se ona pretvara u disko za mlađe posetioce.

majorka, spanija, ostrvo, letovanje, odmor,
Beach, Mallorca

Na ovom ostrvu nalazi se i najveća podzemna pećina u Evropi – Drak. U ovoj pećini, sačinjenoj od četiri povezane pećine nalazi se i najveće podzemno jezero sveta, jezero Martel, dugačko 1,2 kilometra. Odličan način da provedete dan dalje od letnje vreline na Majorci.

Cala Mayor je luksuzno odmaralište na Majorci. U ovom gradiću čak i španski kralj ima svoju vilu u koju se povlači tokom letnjih španskih vrućina.

Majorka je ostvo koje na severu ima planine i brda a na jugu peščane plaže i blag ulaz u more. Ukupna dužina plaža na Majorci je preko 500 kilometara, koliko god turista bilo u jeku sezona, jedno mesto na ovom ostrvu naći će se i za vas. Ukoliko vas Majorka ne oduševi tako kao i nas, Ibica vam je iza ćoška pa okušajte svoju sreću tamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *