Maroko – magična zemlja

Maroko – magična zemlja

Od ove godine sve popularnija destinacija za letovanje postaje egzotični Maroko.

Ranijih godina turisti iz Srbije retko su se odlučivali da posete Maroko zbog skupih aranžmana u turističkim agencijama, nedovoljno letova ili njihove visoke cene. Međutim, sada se situacija drastično promenila, te za veoma malo novca možete posetiti jednu od najlepših država na svetu, sa veoma bogatom istorijom. Evo nekoliko informacija koje će vam biti od koristi kada budete planirali putovanje u ovu magičnu zemlju.

maroko, okean, plaže, letovanje
Obala Maroka

Svakako, veoma je važno imati u vidu da će od vas na ulasku u Maroko očekivati da imate njihovu vizu. Procedura za njeno dobijanje je veoma jednostavna i može se završiti gotovo za jedan dan. Viza se izdaje u marokanskoj ambasadi na Senjaku, gde se očekuje da ste zakazali termin putem telefona. Na razgovor ponesite dokumenta, kao što su potvrda o zaposlenju i visini primanja, fotokopija prve strane pasoša i iskopirana rezervacija hotela. Pored toga potrebna vam je i fotografija, kao i 3260 dinara, koliko iznosi cena vize.

Smeštaj svakako tražite preko nekog od najpoznatijih sajtova za rezervacije hotela, poput Bookinga. Pravo iznenađenje je da u gradovima Maroka možete pronaći smeštajne jedinice sa veoma ekonomičnim cenama, u koje su često uključeni hrana i boravak. Tradicionalne kućice četvrtastog oblika nazivaju se riadi i to je praktično neka vrsta vile u okviru koje se nalaze apartmani za smeštaj turista. U njenom središnjem delu nalazi se dvorište i vrt, a oni malo ekskluzivniji poseduju i bazen.

maroko, afrika, hotel, smeštaj, apartman
Jedan od hotela u Marakešu

Što se letova tiče, i dalje nije dostupna neka solidna varijanta iz Beograda, ali srećom mnogi gradovi u okolnim zemljama nude veoma povoljne karte za Maroko. Bitno je da stalno pratite ponude i popuste i vrlo brzo ćete naći povoljnu avionsku kartu, sa ili bez presedanja.

Ukoliko odaberete Marakeš kao prvu destinaciju, po sletanju možete odabrati nekoliko varijanti prevoza od aerodroma do grada. Postoji autobuska linija koja vozi do glavne autobuske stanice i cena karte iznosi oko 30 dihrama ili 3 evra. Takođe, dostupna je i gradska linija na 300m od aerodroma, čija cena karte je svega 4-5 dirhama. Opcija je i taksi prevoz koji u Maroku nije preskup, ali morate biti veoma pažljivi i čuvati se od prevara.
Ako ste smeštaj odabrali u Medini, u starom delu grada, budite spremni da se izgubite u lavirintu kućica i uskih ulica koje liče jedna na drugu. Lokalno stanovništvo spremno je da uvek da vam pomogne, ali će vam često za svoje usluge tražiti određenu nadoknadu. Zbog toga, možda najbolja opcija biće da sa sobom nosite kartu grada.

maroko, afrika, grad, destinacija, letovanje
Marakeš

Marokanci su pravi trgovci i pogađanje oko cene predstavlja deo njihovog folklora. Ako primete da ste pokazali interesovanje za njihove proizvode, prodavci će na sve načine pokušavati da vas nagovore da ih kupite. Ubeđivanje ide od slatkorečivosti, spuštanja cene, pa sve do vučenja za rukav ukoliko ste odlučili da napustite tezgu.

Što se hrane u Marakešu tiče, svakako je preporuka da probate neke od lokalnih egzotičnih jela. Najproverenija mesta za obedovanje su restorani, iako je hrana dostupna i na ulici ili štandovima na trgu. Dok ste u Maroku, ne preskačite jela poput falafela u lepinji ili šavurme sa piletinom, koja su veoma ukusna, ali i dostupna po izuzetno niskoj ceni. Ne zaboravite i tradicionalne marokanske baghrir palačinke, kao i izvrsni kus kus.

U Maroku, umesto kafe, lokalno stanovništvo konzumira čaj od nane i on će vam često biti ponuđen kao piće dobrodošlice. Nana je karakteristična biljka za ovo područje, i osim u pripremi čaja, koristi se i kao začin za jela.

Kada odsedate u Marakešu, u relativnoj blizini imate nekoliko lokacija koje vredi posetiti. Provincija Ouarzazate udaljena je 4 sata vožnje, a nedaleko vas očekuje Ait Ben Haddou, znamenitost u vidu grupe zemljanih zgrada, okruženih visokim zidovima i kulama. Do tamo se dolazi putem preko planine Atlas, što je svakako doživljaj za sebe. Put u Ouarzazat traje još pola sata, a tamo vas očekuju lokacije na kojima su snimljeni neki od najpoznatijih holivudskih filmova. U filmskom muzeju možete videti i eksponate koji su se koristili prilikom njihovog snimanja, a cena karte koštaće vas svega 3 eura.

Maroko, selo, zemljane zgrade, afrika, destinacija
Ait Ben Haddou

Iz Marakeša autobusom možete stići i do Esauire, grada koji se nalazi na UNESCO listi mesta svetske baštine u Africi. Ovo lučko mesto dosta je mirnije i manje užurbano, te posetu možete iskoristiti za odmor od gradske vreve. Cene u restoranima su izuzetno niske, te ne propustite ručak sa ribom ili plodovima mora. Ukoliko ipak odlučite da ne preskačete šoping, ovde možete odabrati neke od ručno pletenih vunenih kapa ili najbolje berbersko arganovo ulje.

Zaljubljenici u prirodu, istoriju i kulturu u Marakešu mogu posetiti muzeje i vrtove, kao što su Bahia Palace, Palais El Badi i Ben Youssef Marasa.

Zvanična valuta u Maroku je dirham, a kurs je oko 11 dirhama za jedan euro.

maroko, novac, afrika, kupovina,
Valuta je dirham

Temperature u Marakešu su veoma visoke u julu i avgustu, uz prisustvo velike vlage, te je poželjno putovanje planirati u proleće ili jesen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *