Ukusi Španije

Ukusi Španije

Španija je raj na zemlji za mnogo stvari. Španci su divni, uvek veseli i suncem okupani ljudi. Plaže i gradovi su mamci za turiste, a ni hrana nije nešto što vas neće privući u posetu ovoj zemlji.

obrok, španija, hrana, ukusi
Uvek sveže povrće i voće

Španija je evropska zemlja, pozicionirana južnije i na tri strane okružuje je slana voda. Istorijski i geografski položaj uticali su i na njenu kuhinju. Pretežno mediteranska kuhinja koja na najbolji mogući način iskorištava svoju floru i faunu. Na obalama preovlađuje riba dok se u unutrašnjosti na trpezi često nalazi meso. Svaki obrok pravi se od svežeg voća i povrća koji rastu u neposrednoj blizini. Tamo uz trotoare rastu masline, beru ih usput kao mi jabuke i šljive.

Šoljke i morski plodovi, hobotnice i razne vrste morskih riba redovan su deo obroka.
Španske obrok – salate su kreativne i šarene kao i oni sami. Uz malo zelene salate po koja maslina, badem ili orah i gotovo. Imate ukusnu obrok salatu! 🙂 Kukuruz je česta namirnica koju kombinuju za čorbe, salate ili uz gril kao povrće.

Španci su narod koji uživa u životu, pa i u hrani. Almuerzo je njihov ručak, najvažniji obrok u danu. Obično ručaju između 13 i 16 sati. Rado pre ručka popiju aperitiv. Nezaobilazan je i Gazpacho, hladna supa/napitak koji se pravi od sirovog povrća, paradajiza, krastavaca i paprike. Sve se samelje u pire i pomeša uz maslinovo ulje. Kao prilog mogu doći pečeni komadići hleba ili mesa. Uz ili posle ručka često piju i Sangriju. Voćno vino koje se služi sa ledom i komadićima voća i zaista je osvežavajuće.

obrok, hrana, španija
Raznovrsnost i šarenolikost na tanjiru je obavezna

Pored Sangrije, špansko belo i crno vino popularni su jer su pitki i slatki napitci. Crveno vino Rioja je svetski traženo vino na koje su španci posebno ponosni. Uz dobro vino pripada i Tapas, takozvane zdrave grickalice, snack, koje se služe u barovima uz piće. Tapas može biti sve, od kuvanih jela do tipičnih finger food poslastica poput sira i kobasice.

Majorka

Na Majorci je tradicionalni kolač Ensaimada. Obično lisnato testo, s šećerom u prahu posut a opet tako neobičan, vazdušast i desert koji topi se u ustima. Služi se tradicionalno uz doručak ili popodnevnu kafu, jede se iz ruku i služi bez tanjira. Može da se nađe i punjena verzija, sa šlagom ili nutelom.

pita, slatka pita, doručak, obrok, spanija
Poslastica…

Paelja

je jelo koje morate probati dok ste u Španiji. Tradicionalno jelo danas se pravi u svim mogućim raznim kombinacijama. Ranije se ovo jelo pravilo sa svinjskim ili pilećim mesom a na obalama sa friškim morskim plodovima. Glavni sastojak je domaći pirinač, “Arroz bomba” koja se gaji u okolini Valencije. Od safrana je prepoznatljivo žute boje a jede se uglavnom za ručak jer je preteško jelo za veče.

Iskusni gurmani obožavaju špansku šunku, Serano šunka, kao i Chorizo, vrstu kobasice. Prepoznatljiva kobasica crvene boje ima specifičan, aromatičan i pomalo ljutkast ukus. Obe namirnice potiču iz normalne seljačke kuhinje i dokazuju da ne mora nešto novo i ekstravagantno da se napravi da bi bio svetski poznat i svima ukusan obrok.

Španci doručkuju lagano, kafu i slatko pecivo. Ručaju šareno i obilno i večeraju kasno. Između 20 i 22 sata. Španska kuhinja je nešto što je jedinstveno a opet velikoj masi prihvatljivo i u tome leži njena tajna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *