Šta nikako ne biste smeli da propustite u Portugalu

Šta nikako ne biste smeli da propustite u Portugalu

Putujete li u Portugal, pa još ako idete u glavni grad te zemlje, Lisabon, vratićete se sa krajnjeg evropskog kontinentalnog zapada prepuni utisaka i lepog iskustva.

Osim ako ne idete u samu zimu, najverovatnije će vas dočekati lepo vreme, a ono što je sigurno, upoznaćete tople i srdačne ljude, koji su po svojim navikama i stilu života – jedinstveni. U susretu sa njima otkrićete neke nove stvari, a evo šta nikako ne biste smeli da propustite ukoliko vam Portugal, ova divna mediteranska zemlja, bude destinacija:

via GIPHY

¤ Probajte vino. Širok izbor vina naći ćete čak i u samoposlugama. Ukoliko ste odlučili da večerate u nekom od boljih restorana, imaćete još bolju ponudu. Za razliku od većine evropskih vina koja imaju između 10 i 12 procenata alkohola, Portugalci preferiraju malo jače vino. Najpopularnije na tržištu je „Porto“ i ima oko 20 procenata alkohola. Slatkastog je ukusa, zato pazite koliko pijete.

¤ Ukoliko ste u Lisabonu, posetićete Belem, predivno predgrađe sa istorijskim značajem i divnom arhitekturom. Tu obavezno probajte najpoznatiju lisabonsku poslasticu- „Pasteis de Belem koju možete kupiti u staroj gradskoj poslastičarnici „Antiga Confeitaria de Belem“. Ukus je specifičan, možda su nalik na princes krofne, malo zapečene. Ipak, jedinstvene su i po ukusu i po izgledu.

belem, lisabon, portugal, grad, arhitektura, putovanja, destinacija
Stara kula u Belemu

¤ Uz kolačiće „Pasteis de Belem“ popijte kafu. Jača je i kraća nego ona na koju smo navikli. Ali, kako bi bilo da ne popijete kafu u zemlji koja je matica Brazilu? Ako se i razočarate, bar ste probali.

¤ Za jelo je neizbežan bakalar. Zaista, nemoguće je izbeći bakalar na tanjiru, ukoliko ste u Portugalu. Spremaju ga na milion načina i ima ga svuda. Nude ga u svakom marketu, a sušene bakalare možete kupiti čak i na ulici. Portugal, prosto rečeno, miriše na bakalar.

¤ Aperitiv ili navika, za Portugalce je tradicionalna višnjevača, koju zovu žinža (ginja). Po ukusu je kao liker od višnje i ima je na svakom koraku. Bukvalno, prodaje se na mini-tezgama, koje liče na trafike. Ovo piće takođe sadrži veći procenat alkohola, a toči se u male čašice i pije se „s nogu“. Usputna je stvar, ali nezaobilazna kako za Portugalce, tako i za turiste.

¤ Ako biste pojeli neku brzu hranu, dakle ako nemate baš vremena i novca za restoran, a gladni ste, sigurno će vas namamiti kebabom. Jasno vam je, kebab nije nacionalni portugalski zalogaj, ali kako u Portugalu ima mnogo Marokanaca i ova brza hrana našla je svoje mesto, tako da mnoge ulice Lisabona prosto mirišu na kebab. Ukusan je, a pristupačan je. Nećete ostati gladni.

lisabon, portugal, grad, putovanje, ulica, destinacija
Ponuda na ulicama Lisabona

¤ Kupite kartu za gradski prevoz i provozajte se tradicionalnim tramvajem koji ima svoju redovnu liniju po brdovitom Lisabonu. Žuti vagon na liniji 28 samo je deo bogate mreže javnog prevoza, ali je legenda i atrakcija. Stanovnicima Lisabona često je i potreba. Osećaj je poseban, prozori na njemu su otvoreni, enterijer je od drveta i imate osećaj kao da ste u nekom filmu iz prošlog veka, dok se vozite u krcatom vagonu po centru prestonice Portugala.

lisabon, portugal, gradski prevoz, putovanja, odmor
Kupite kartu za tramvaj

¤ Iz Portugala ćete se sigurno vratiti sitog stomaka, ali svakako nahranićete i dušu. Ova divna zemlja ima bogatu umetnost što ćete osim u Belemu videti i u Sintri, ali i u samom centru Lisabona gde se prepliću moderni i tradicionalni stilovi. Ono što će vas sigurno fascinirati i što je pravi užitak jeste tradicionalna muzika – fado. To je melanholična nota koju najčešće prati pesma o siromašnom životu ili o moru, odnosno o vezanosti čoveka za zemlju i more. A to je Portugal, more mu je sve, jer jedinu kopnenu granicu ima sa Španijom. I da, iako mnogi misle da su Španija i Portugal slični, jer su to dve susedne mediteranske zemlje, nemojte biti u zabludi. Otidite na neko veče gde se fado izvodi uživo i uverićete se.

¤ Idite u Bairro Alto, ukoliko želite dobar noćni provod. To je mala gradska četvrt otvorene duše, otvorenih vrata na svim lokalima, otvorenih flaša i punih čaša. Tu možete kupiti piće u jednom lokalu i sa tom čašom prošetati do drugog, ili ga popiti na ulici. Tu vas niko neće ništa pitati osim da li se dobro provodite i želite li popiti još nešto.

¤ Želite li miran deo dana posvetiti dobroj knjizi, čitajte Saramaga dok ste u Portugalu. Uz naslove slavnog portugalskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade, u knjižarama u centru Lisabona naći ćete i Andrićeva dela prevedena na portugalski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *