Šta ne smete propustiti kada ste u regiji Retimno

Šta ne smete propustiti kada ste u regiji Retimno

Retimno regija omiljena je lokacija za turiste koji se odluče da posete Grčku. Kako zbog njenih interesantnih naselja, prirodnih lepota, očaravajućih plaža i bistrog mora, tako i zbog njene bogate antičke istorije koja je za sobom ostavila brojne znamenitosti.

Ako ste od onih koji vole da tokom letovanja budu smešteni u velikom užurbanom mestu, preporuka za vas je grad Retimno.

retimno, krit, ostrvo, preporuka, grčka
Uske ulice daju posebnu čar

Ovaj univerzitetski grad nije isključivo turističko mesto, već u njemu ima života tokom cele kalendarske godine. Stari deo grada krasi impozantna mletačka tvrđava Forteza, dok je novi deo grada više turistički orijentisan i nudi mnoštvo objekata za odmor i razonodu. Ovaj komercijalni centar regije poznat je i po svojoj bogatoj istoriji i kulturnoj baštini.
Ako ste više tip koji voli mirniji odmor, tu su manja mestašca i seoca koji prosto mame svojim prirodnim lepotama.

Naselje Plakia smatra se jednim od najlepših na Kritu, a tome sigurno doprinosi očaravajuća dugačka peščana plaža. Ovo ribarsko naselje nudi brojne smeštajne jedinice, ali i mnoštvo lokala gde možete pojesti fenomenalan obrok ili uživati u kafi i piću.

Naselje Agia Galini poznato je po specifičnom načinu gradnje starih kuća na strmoj litici. Do njih se stiže uskim uličicama, a u šetnji kroz naselje bićete očarani njihovim neobičnim izgledom i rasporedom. Ovo lučko mesto tokom letnje sezone je veoma užurbano, jer iz njegove luke kreću brodići koji obilaze susedna ostrvca.

regija retimno, krit, ostrvo, grčka
Bali, Krit

U Retimno regiji veoma je popularno i lučko naselje Bali, koje je iz malog ribarskog mesta preraslo u traženu turističku destinaciju. Ovo ne treba da vas čudi ako imate u vidu da ovo mesto obiluje prelepim šljunkovitim i peščanim plažama, na kojima svako može pronaći nešto za sebe.
I za posetioce koji baš preferiraju mala mestašca, tu je seoce Adele koje broji svega 350 stanovnika. Odlikuju ga stare kućice i uske uličice, te ćete tokom boravka uživati u mirnoj šetnji bez agresivnog saobraćaja.

retimno, regija, krit, ostrvo, grčka
Opustite se na plažama ove regije

Ako je po nečemu ova oblast popularna, to su prelepe plaže sa morem nestvarne boje i izuzetne čistoće. Najpoznatija je, svakako, plaža Damnoni, koja obiluje skrivenim uvalama, a posetioci je vole i zbog sitnog belog peska i prelepe tirkizne boje mora.
Na mestu gde se reka Kurtaliotis uliva u more nalazi se egzotična oaza palmi sa peščanom plažom i kristalnom zelenkastom vodom. Brojni posetioci skupljaju se ovde svakog dana, pa nije preporučljivo mesto ako ste ljubitelj mirnih plaža.
Plaža poznata po tri stene u vodi prikladno se zove Triopetra, a turisti je vole zbog izuzetne čistoće vode.
Na mapi turista nalazi se i Panormos plaža i deo je istoimenog ribarskog sela. Ovde možete uživati u mirnom ručku u restoranu ili taverni, dok vam se pogled proteže na neobično čisto kristalno more.
Tou Maliou da Ryaki plaža nalazi se sakrivena u zalivu i okružena je visokim stenama, a nudi nekoliko morskih pećina koje turisti prosto obožavaju da istražuju.

Međutim, Retimno regija nije samo mesto za odmor i izležavanje na plaži, već nudi i bogat sadržaj i brojne znamenitosti koji će upotpuniti vaš boravak. Svakako, ne smete propustiti da obiđete već pomenutu tvrđavu Forteza koja je nekada služila kao bedem protiv turskih gusara. Izgrađena je na vrhu brda, a na njoj ćete biti u prilici da saznate nešto više o burnoj istoriji ovog mesta.

Za ljubitelje religijskih mesta tu je manastir Preveli, smešten u stenovitim brdima, a sastoji se iz donjeg i gornjeg manastira koji su više puta bili uništavani i obnavljani. Jugoistočno od Retimna nalazi se i manastir Arkadi koji je značajan kulturni spomenik, a izgrađen je za vreme turske vladavine.

retimno, krit, ostrvo, regija, grčka
Arkadi manastir

Regija Retimno poznata je i po pećinama kojih po poslednjoj proceni ima oko 850. Najpoznatija je pećina Ideon Antron za koju se vezuju i najinteresantnije priče u mitologiji. Smatra se da je upravo u ovu pećinu koristila Rea kao skrovište za novorođenog Zevsa, jer se plašila njegovog oca Kronosa koji guta svoju decu. Legenda kaže i da je Zevs odrastao u gradu Retimnu i da su ga štitili kritski demoni bukom koja je prikrivala plač bebe. Pored ove, tu su i druge pećine koje imaju popriličnu arheološku i istorijsku važnost, a najistaknutije su Melidoni, Sfendoni i Gerani.

Planinska oblast ostrva veoma je interesantna turistima jer poseduje klisure izuzetne prirodne lepote. Najposećenija je klisura Kourtaliotis, kroz koju protiče istoimena reka i pritom na svom putu formira pet velikih bazena i jedan manji vodopad. A tu su i ostale klisure koje svakako vredi posetiti: Kocifu, Pacos Prases i Arkadi.

Ako poželite da vidite pravi tradicionalni način kritskog života, posetite selo Anogia smešteno na najvišoj planini Krita. Ova lokacija kojom je selo izdvojeno od regije užurbanog života, učinila je da zadrži svoj slikoviti autentični karakter, tradicionalne običaje, staru nošnju i davni dijalekt. Ovde možete kupiti ručno izrađene ili vezene komade tkanine, ali i posetiti starinske kolibe i slušati odlične pevače i svirače na liri.

Još jedno kritsko seoce poznato je po neverovatnom pogledu na more, jer se nalazi na nadmorskoj visini od 430 metara. Selo Spili dom je crkvi iz vizantijskog perioda, ukrašenih impresivnim muralima. U selu se nalaze i različite fontane i izvori, a meštani su posebno ponosni na česmu sveže izvorske vode koju krasi 25 glava lavova isklesanih u kamenu.
Za ljubitelje istorijskih eksponata i zbirki iz prošlosti, Retimno oblast nudi posetu Arheološkom muzeju, Crkvenom muzej, Etno-istorijskom muzeju i Morskom muzeju.

Vaše je samo da dobro isplanirate svoje vreme i temeljno se pripremite za sve aktivnosti koje ova regija može da vam ponudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *