9 najboljih stvari koje možete raditi na Šri Lanki

9 najboljih stvari koje možete raditi na Šri Lanki

Popnite se na svetu planinu. Izležavajte se na pustoj plaži. Uživajte u šoljici čaja na plantaži kao sa razglednice. Sve ovo i još mnogo toga očekuje vas na sjajnom ostrvu Šri Lanka.

1. Penjanje na Sigiriju

Ova tvrđava u kamenu datira iz 5. veka pne. i predstavlja jednu od sedam svetskih baština ostrva Šri Lanka. Atmosfera ovde je više duhovna nego borbena: u svoje vreme služila je kao kraljevska palata i budistički manastir. Ova lokacija smatra se i jednim od najvažnijih projekata urbanog planiranja prvog milenijuma i dom je najstarijih uređenih bašti na svetu. Obratite pažnju i na zid ogledala, zid koji je toliko dobro uglačan, da je kralj mogao videti svoj odraz u njemu.

tvrdjava, šri lanka, 5. vek,
Sigirija

2. Hodajte sa slonovima

Gde god krenete na Šri Lanki, svugde ćete sretati slonove: rade na ulicama Kolomba, trče slobodni u nacionalnim parkovima i predvode Esala Peraha paradu u Kandiju.
U Nacionalnom parku Uda Walawe postoji najveća šansa da vidite slonove besplatno. Stvoren da zaštiti vodotok ogromnog rezervoara, ovaj park dom je za više od 500 vrsta slonova i ima široke travnjake, kao i džunglu i šumu pored reke. Ovo je i jedno od najboljih mesta za osmatranje ptica na Šri Lanki.

3. Popijte čaj u Nurweya Eliji

U srcu industrije čaja na Šri Lanki, ovo šarmantno mesto koje će vas vratiti u kolonijalne godine bogato je engleskim kulturnim nasleđem. Obiđite lokalna domaćinstva koja se bave uzgojem čaja, gledajte berače na delu i kupite vlastite uzorke koje ćete poneti sa sobom kući.
Ljubitelji čaja želeće da posete i Haputale planine. Ovo je mesto gde je Tomas Lipton otpočeo svoju imperiju čaja. Da biste videli gde je sve počelo, organizujte prevoz do Liptonovog sedišta, omiljenog mesta gospodina Liptona za osmatranje ogromnog imanja. Postoji mogućnost da iznajmite auto, ali vožnja tuk tuk-om je svakako dosta interesantnija.
Uputite se rano, pre nego što popodnevna magla prekrije okolne planine i zamagli fenomenalan pogled.

čaj, ceylon, uva, šri lanka
Za ljubitelje čaja 🙂

4. Istražite zaliv Arugam

Plaža u zalivu Arugam nešto je što možete videti u reklamama za Bounty: šećerno meki pesak, kokosove palme i izuzetna osamljenost koju prekidaju samo uzvici pojedinih surfera.
Pre cunamija, ovaj zaliv je imao tendenciju da postane jedna od najboljih svetskih destinacija za surfovanje. A iza prve krivine, očekuje vas deo plaže sa kokosovim palmama koji možete imati samo za sebe.

5. Uočište za leoparde u Jali

Alfa predator na ostrvu Šri Lanka zaštićen je u mnogim nacionalnim parkovima, ali ih je najlakše videti u Jali, na južnoj obali ostrva, gde se možete osvežiti u okeanu nakon dana provedenog na safariju.
Nacionalni park Jala je najveće utočište za leoparde na Šri Lanki. Sasvim je izvesno da ćete u Jali sresti ove velike mačke, jer su ovde najgušće naseljene na celom cvetu.

leopard, šri lanka, utočište, zaštićena vrsta
Posetite nacionalni park Jala

6. Uživajte u morskim plodovima

Hrana na Šri Lanki ne razlikuje se mnogo od one koja se služila na severu Indije. Ali uz blizinu mora, akcenat je uvek na svežu, ukusnu i tog dana upecanu hranu iz mora. Najbolje na svetu krabe u kari sosu možete probati u Džafni, naročito kada se proba na mestu gde kuvari lagano mrve kokos, što pastu čini bogatom i ukusnom. Na jugu potražite lignje u kari sosu, brzinski skuvane u kremu od kokosa i soku od lajma.

7. Otkrijte neistražena ostrva

Neustrašivi putnici koji ne vole da se drže utabanih staza uputiće se ka šarenolikim ostrvima koja zauzimaju najseverniji deo ostrva  Šri Lanka. Najveće od njih je uspavani Neduntivu, koje ima svega 3.819 žitelja i nekoliko divljih konja.
Prelazak na ostrva je kratak ali težak, i tamo vas ne očekuje mnogo toga. Nema hotela, već za smeštaj morate iznajmiti sobu, a riba je jedino jelo koje je dostupno na jelovniku. Ali tempo života je ovde veoma spor i lokalci su veoma prijateljski nastrojeni.
Kada osmotrite holandsku tvrđavu izgrađenu od korala i džinovska baobab stabla stara preko 1000 godina, više i nemate šta da radite osim da se opustite i uživate.

8. Upoznajte plavetnilo mora

U južnom delu Šri Lanke nalazi se oblast koju često posećuju plavi kitovi i upravo ovde se najčešće odlučuju da priđu veoma blizu obali.
Dondra Head važna je tačka, jer od januara do aprila plavi kitovi prolaze tuda na svom putu od Bengalskog zaliva do zapadnog Indijskog okeana. Plavi kitovi ljubitelji su planktona i lignji koje napreduju u ovim vodama u koje se izliva 105 reka iz Šri Lanke.

more, šri lanka, ostrvo, plaža, pesak
Odmorite dušu..

9. Okrepite se u Kandiju

Poslednji grad drevnih kraljeva ostrva Šri Lanka i popularno mesto kolonijalnih administratora za bekstvo od vrućine. Kandi je simpatični gradić, ušuškan pored jezera u središnjem delu zemlje.
Obavezno posetite “Hram zuba”. Oko ove relikvije koja se nalazi u kompleksu hramova u Kandiju vodili su se brojni ratovi. Pridružite se pobožnima i dodajte svoje darove i sveće.
Ako se vaša poseta poklopi sa spektakularnim festivalom Esala Perahera, pobrinite se da rezervišete svoje mesto. Restorani i prodavnice duž ove rute prodaju karte, te ih bukirajte na vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *