Top 10 najlepših gradova Španije I deo

Top 10 najlepših gradova Španije I deo

Kada pomislite na Španiju, pomislite na more, plažu i sangriju, na nasmejane i razgolićene Špance i strance sa svih strana sveta.

spanija, evropa, barselona, letovanje, odmor
Zastava Španije

Španija je država koje je suncem okupana i to na nju ostavlja poseban uticaj. Nekako nam sve izgleda lakše i lepše kada se kaže na španskom jeziku nego recimo na nemačkom.
Često se može čuti- “kakva je klima, takvi su i ljudi“. Ima neke istine u tome. Nemci se nalaze u podneblju hladnije, oštrije klime, a takav im je i temperament. Britanci su, kao i njihova država često pokisli. A španci veseli i nasmejani kao i blaga klima koju imaju.

Zato je Španija često destinacija naših letovanja ili godišnjih odmora. U tekstu ćemo vam pokušati izdvojiti 10 najlepših gradova Španije i nagnati na razmišljanje o vašoj idućoj destinaciji za letovanje.

Barselona -
Spanija, barselona, sagrada familia, gaudi, katedrala, odmor
Sagrada Familia, Barselona

Glavni grad katalonske regije koji leži na sredozemnom moru je najposećeniji grad Španije. Dok su turisti očarani Barselonom, domicilno stanovništvo sve više protestvuje zbog velikog broja turista koji grad čine glasnim i prljavim.
Gaudijeva katedrala, kičasta a opet nezaobilazna za posetu nalazi se u ovom gradu i mami gomile turista koji traže perfektno mesto da ovekoveče njenu impozantnost na fotografiji. Barselona nudi za svakoga po nešto, za ljubitelje fudbala muzej Barse, za šoping poznata ulica Ralamba gde ima za svaki dzep po nesto. More u neposrednoj blizini, palme koje se protežu kilometrima pored pešačkih staza, miris mora i avanture u vazduhu je ono što čini Barselonu mestom kojem se moramo kad tad vratiti.

Madrid -

glavni grad Španije možda ne poseduje onu hippi atmosferu Barselone ili provincijalni šarm Sitgesa, ali je grad koji se na vašoj listi mora naći. Prestonica Španije je za sve ljubitelje muzeja i arhitekture obavezna stavka. Kraljevska palata je nešto što morate obići dok ste tamo. Za sve fanove fudbala je poseta stadionu Madridskog fudbalskog kluba obavezna .
Kulinarska scena Madrida mami mnoštvom boja i mirisa.

spanija, madrid, palata, odmor, top 10
Kraljevska palata, Madrid
Sitges -

malo mesto u blizini Barselone, direktno na moru je poznato po tome što je tolerantno prema lgbt grupama i kao takvo uvek je prepuno veselim turističkim življem. U ovom gradu se leti održavaju razni karnevali i dobro poznata piramida od ljudi. Mali hippi gradić čija popularnost sve više raste.

Palma de Majorka -
Palma de Majorka, Spanija, katedrala, odmor, letovanje
Katedrala La Soj

ovaj grad poznat je, pre svega među Nemcima i Austrijancima, kao party grad a celo ostrvo Majorka se naziva nemačkim ostrvom. Međutim, Palma je mnogo više od samo žurki i opijanja na plažama a poreklo turista je i više nego šareno. U vreme kada su se dešavale mnoge neprijatne i nemile situacije u mnogim turističkim zemljama poput Turske i Egipta, Ostrvo Majorka je već u februaru prebukirano rezervacijama za nadolazeće leto.
Osim dobro poznate Katedrale La soj, u Palmi možete obići i stari grad kao i okolna čuda arhitekture. Palma de Majorka je grad koji nudi sve, od neprestanih žurki do kulturnih događaja.

Granada -
spanija, granada, top 10, gradovi, odmor, letovanje
Alhambra palata

je glavni grad pokrajine Andaluzija i poznata je po flamenko binama, gradjevinskoj umetnosti i noćnom životu.
Nezaobilazna tačka u ovom gradu je poznata Alhambra palata koja se još naziva i “crvena tvrđava”. Na području ove tvrđave nalaze se mnogi muzeji i prelepa botanička bašta.
Granada ima poznatu i jedinstvenu kuhinju koja se kroz istoriju menjala sa stanovništvom koje je sa svih strana naseljavalo ovaj grad u Španiji. Kulinarstvo je mešavina arapske i andaluzijske kuhinje i poznata je po raznoliko začinjenoj hrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *