Zemlja dvoraca

Zemlja dvoraca

Izvan Madrida, čeka Vas region bogat bajkovitim dvorcima, kulinarskim divotama i čak osam UNESCO-ovih znamenitosti. Poznata kao “zemlja dvoraca”, Kastilja i Leon su iznenađujuće laki za istraživanje, i to brzom železnicom. Ovo je Španija, samo malo drugačija.

Bezbrojni dvorci, istorijska mesta i fascinantni vidici

Sa površinom od 94147 km kvadratnih, Kastilja i Leon predstavljaju raznolik region. Velika prednost je to što je ovaj region još uvek neotkriven kada govorimo o masovnom turizmu, i tu možete osetiti autentičnost. AVE, brzi voz, povezuje Madrid sa svim ostalim gradovima. Najbolje je isplanirati kružnu turu ili odsesti u Madridu, pa odatle planirati jednodnevne izlete po regionu. Za predlog, izdvajamo šest prelepih gradova. Da se uverite da jeste zaista zemlja dvoraca. 🙂

Segovia – Pepeljugin magični dvorac

Gown GIF - Find & Share on GIPHY

Segovia je na manje od 30 minuta vozom od Madrida. Grad je prepun divnih crkava, romantičnih bašti, a tu je i bajkovit zamak. Izgrađen u XII veku, Alkazar de Segovia je poslužio kao inspiracija za Pepeljugin zamak u svetu Volta Diznija na Floridi. Roze zidovi, pokretni most i elegantni tornjevi: jedino što fali, je princ na belom konju.

Još jedna atrakcija u Segoviji je impresivan spomenik, Akvedukt. Ovaj rimski akvadukt je u srcu grada. Od II do XIX veka, ova struktura je dovodila vodu iz Rio Frio do grada.

segovia, spain, španija, pepeljugin dvorac
Da li ste izgubili svoju cipelicu? 🙂

Salamanka – kulinarski specijaliteti u “Zlatnom gradu”

Salamanka je glavni grad istoimene provincije i deluje kao malo selo. Njegova veličina čini ga veoma pogodnim za istraživanje peške. Ovaj živahan studentski grad je imenovan kao “zlatni grad” zbog mnogobrojnih građevina koje su napravljene od sjajnog peščara. “Plaza Mayor” je uzbudljiv gradski centar. Ovde se nalazi stara katedrala sagrađena od dve katedrale, jedna do druge, tu je zatim intrigantna Kuća školjki, koja je skroz pokrivena školjkama.
Posetioci uglavnom u Salamanku dolaze zbog istorije, ali na kraju, ostaju zbog hrane. Okolni poljoprivredni pejzaž nudi fantastične španske prehrambene proizvode, kao što su “pata negra” (iberijska šunka) i sladak ovčiji sir “hinojosa de duero”. Nezaobilazan lokalni specijalitet je “hornazo de Salmanca”, ukusna pita sa “chorizo” (španska kobasica), svinjetinom i španskom šunkom.

spain, salamanka, španija, katedrala, dvorac, zemlja dvoraca
Stara katedrala Salamanke

Valjadolid – grad koji odiše istorijom

Potrebno je samo sat vremena vozom iz Madrida. Vekovima su ovde vladali Mavari, i svaki kamen odiše tom istorijom. Zbog univerziteta i velikog broja studenata, Valjadolid ima mladlačku i buntovničku stranu. Prestonica Kastilje i Leona deluje da ima sve: sjajan izgled, brojna kulturna blaga i autentični španski ambijent.
Ovo je idealna destinacija za besciljno lutanje, gde igrom slučaja nailazite na atrakcije. Ali, ako želite određeno mesto, neka to bude galerija “Pasaje Gutierez”. Ova pokrivena galerija iz bel epok, mesto je brojnih butika i restorana.
Na oko 40 km od grada je impresivna Kastilja la Mota, dvorac iz XI veka.

Palencia – mala ali zanosna

Ovaj grad ne treba mešati sa drugim španskim gradom, Valensijom. Palencia je sat i po vozom od Madrida. Slikoviti trgovi, istorijski spomenici i veličanstvena gotska katedrala dominiraju urbanim predelom. Najživlji deo Palencije je Calle Mayor, pešačka ulica. Ova ulica prelazi preko grada od severa ka jugu, a duž nje je veoma lepa fasada, butici i kafići. Palencia je takođe savršena polazna tačka za istraživanje rimskog puta Palencije, rute kroz provinciju u kojoj možete videti srednjevekovne crkve, zelene ravnice i autentična sela.

https://www.youtube.com/watch?v=uzXtuFeWA7o

Leon – besplatni tapasi i Gaudi

Leon je poznat po svojim ulicama u kojima ima dosta tapas barova, gde se tapasi besplatno služe uz piće. “Barrio Humedo”, što bukvalno znači mokar komšiluk, je mesto za izaći. Izlazak u ove ulice izgleda ovako: dobijate tapase uz svako piće koje naručite, dobijate besplatno tapase. Posle toga, idete u sledeći bar, i opet isto.
Grad nudi više od kulinarske zabave. Slavni arhitekta Gaudi je ostavio svoj trag i van Barselone. Leon je ponosni vlasnik jedne od njegovih zaostavština: Kuća Botines iz 1892. godine, inspirisana je gotičkom katedralom u Leonu.
Ovaj čarobni gradić je na dva sata vožnje vozom od Madrida.

Zamora – romanički muzej na otvorenom


Grad je praktično muzej na otvorenom za arhitekturu XII i XIII veka.

Pripremite kameru: u Zamori ćete naći brojne romaničke crkve. Najlepši način da dođete do centra grada je da pređete predivan most Puente de Piedra, preko moćne reke Duro. Za vreme Uskrsa, ovde možete posmatrati gomilu ljudi koji dolaze da vide “pasos” (religiozna umetnička dela), koja su izložena za vreme cele uskršnje nedelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *