Antički mavarski grad – Granada

Antički mavarski grad – Granada

Neki tvrde da je Granada najlepši grad Španije, a neki da je obavezna stop stanica svima koji odluče da posete i upoznaju Španiju. O tome bi se dalo raspravljati, ali jedno je sigurno, Granada jeste jedan od interesantnijih gradova ove države.

U podnožju Sierra Navade leži antički mavarski grad Granada, smešten između dve reke. Kroz istorijske okolnosti i kolonijalna osvajanja, Granada ima tik nekog arapskog šarma. U njenom kulinarstvu, u njenoj arhitekturi i kulturi oseti se delić te veličanstvene prošlosti. Pored impozantnog mavarskog nasleđa, u Granadi možete videti arhitektonske dragulje renesansnog doba kao i moderne građevine 21. veka. Interesantan grad Granada, između dve reke, celogodišnja je destinacija za turiste iz celog sveta.

granada, andaluzija, španija, grad, destinacija,
Panorama

Mavarski zamak Alhambra

Deo svetske baštine, pod UNESCO-om je i ovaj čuveni mavarski zamak. Ova impozantna, neverovatna građevina zaslužuje zaseban tekst. Ovde ćemo samo spomenuti da je to kompleks sačinjen od palata, gradskog zamka i bašta. Jedna od najposećenijih atrakcija na celom svetu, iako je Nasri palata ograničena brojem turista i vremenom koje mogu da provedu obilazeći palatu.

Gradske četrvrti

Raspoređenost gradskih četvrti je takva da vam treba plan grada za obilazak. Sa nekih mesta nećete ni uspeti videti Alhambru. El Centru je recimo sretište i turista i domicilnog stanovništva. Kao i svaki grad, pogotovo španski, u cetru ima veliku katedralu koja je više mamac za turiste nego za vernike.

granada, španija, andaluzija
Zamak Alhambra

Ulice starog dela grada recimo Caldereria Vieja i Caldereria Nueva deo su Granade gde je uvek dinamično i prometno, puls grada oseti se na ovom mestu danu i noću. Granada je poznata i kao studentski grad, te je s toga uvek sve puno i živo. Dok šetate kroz uske uličice ne propustite priliku da probate neke od veoma ukusnih čajeva: “Embrujo de Granada”, “Amor de Turco”, “Encantos del Albaizin” ili “Paseo por la Alhambra”,

Bele mavarske kuće sa prepoznatljivim rešetkama od kovanog gvožđa na svojim prozorima, sa drvenim kapijama i kamenom popločanim pločnicima deo su istorije ovog grada koje vas podsećaju da je sve ovo, samo malo drugačije, postojalo i mnogo pre nas. Da smo mi samo jedan kamen u ulici vremena.

Najstarija četrvt

andaluzija, granada, španija, grad,
Stara četvrt Granade – Alhambra

Alhambra je najstarija četvrt u Granadi, ostaci zidova potiču još iz vremena starog Rima. Od same četvrti, popularnija je njena pozicija, koja, sa jednog od tri brda na kojima se nalazi Granada, daje odličan pogled na zamak Alhambru.
Najlepši pogled na Albaizin i Alhambru je kada posle penjanja uskim ulicama Granade dođete kod crkve svetog Nikole, na Mirador de San Nicolas. Mnoštvo ljudi okuplja se ovde u smiraj dana kako bi uživali u igri svelosti koje poslednji sunčevi zraci ostavljaju na crvenkaste kamene oblike Alhambre. Od ove crkve imate i odličan pogled na Alhambru.

Istorija kaže da su flamenko izmislili Romi koji su živeli baš u Granadi. U severoistočnom obodu grada Granade, uz brdo Sakromonte. Ovo mesto je i danas poznato po dobrom provodu, finoj muzici i žurkama do ranih jutarnjih sati.

Za kraj ovog šarenog putopisa ostavljamo vam ovde dve poznate izreke koje su se ustalile u Španiji.

“Ko nije video Granadu, nije video ništa”.

“Ako treba da vidite samo jedan grad u Španiji – neka to bude Granada”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *